Ambalajlı Gıdalardan, Sivrisineklerden Covid19 Bulaşabilir mi?

Merhaba arkadaşlar.




Çeşitli Telegram gruplarında ve sosyal medyada gördüğüm bilgi kirliliğinden sonra, bu konu hakkında 3 5 bir şeyler karalama ihtiyacı duydum. Zira tedbir almamız, ailemizi, kendimizi korumamız gereken şu dönemde en az virüs kadar zarar verebilecek bir şey var ki, bu da ''dezenformasyon'' ve ''yanlış bilgi''dir. Ne yazık ki ikisine de sosyal medyada bolca ulaşmak mümkün.

Şimdi gelelim mevzumuza

DSÖ'nün ''covid19, cansız objeler üzerinde bir kaç gün kalabiliyor'' açıklaması beraberinde ''market ambalajlı ürünlerinden, kargolardan ve gıdalardan enfekte olmuş kişilerin dokunduğu ürünlerden covid19 bulaşabilir mi?'' iddiasını doğurdu. Konuyla alakalı çeşitli tıp dergileri ve yerel hekimlerimizin açıklamasından satır başlarını şöyle düşüyorum;

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi'nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Songül Özer anlattı:

'Virüsler çok hızla yayılırlar. Corona da (Korona) bir virüs. Ama çok önemli bir nokta var. Bu virüsler yani Corona (Korona) virüsü dış ortamda çok fazla canlı kalamazlar. Corona ( Korona) virüsünün canlı kalabilmeleri için mutlaka  canlı bir hücrenin içinde yaşaması gerekir. Bir kan hücresinin, bir solunum içerisinde yaşaması gerekir ki ancak o zaman canlı kalabilirler. Dış ortamda asla canlı kalamazlar. Çin'den gelen paketler, Çin'den gelen kargolar, kargoları taşıyan kişilerle virüs bulaşma şansı asla yoktur. Böyle bir şey mümkün değildir. Çünkü o ürünler ve kutular uzun süre dış ortamda kalıyorlar ve virüslerin yaşaması mümkün değil'

New England Tıp Dergisi'nin paylaştığı makalenin Türkçe çevirisiyle beraber Milliyet'de yayımlanmış haberi; 

Virüsün paketin üzerinde olması yeterli değil 

Uzmanlar bu durumu “Yeterli-Bileşen Neden Modeli” ile açıklıyor. Bu modeli bir pastanın dilimleri gibi düşünün. Hastalığın olması için pastanın bütün dilimlerinin bir arada bulunması gerekli. Hasta olan sürücünün, hapşırması/öksürmesi, viral partiküllerin pakete geçmesi ile paketin teslimi arasındaki sürenin çok kısa olması, tam olarak enfekte olan noktaya dokunmanız, sonrasında ellerinizi yıkamadan yüzünüze veya ağzınıza dokunmanız gerekir. Bu varsayıma göre paket üzerinde virüs olması enfekte olmanız için risk faktörüdür. Ancak sizi hasta etmek için tek başına yeterli değildir.


Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Aynur Eren Topkaya çok önemli bilgiler verdi;

Yeni tip koronavirüs covid -19 bulaşı açısından paketlenmiş gıda ürünleri herkesi tedirgin ediyor. Ancak paketlenmiş üründe, paketten ürüne bulaşma riskinin neredeyse hiç olmadığını söyleyen Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya şöyle konuştu: “Virüsün, cam, teneke kutu, plastik ya da kağıt ambalajlarda canlı kalma süresi çok farklı.
Ancak bu paketli ürünlerden çıkarılan gıdaların pişirilerek tüketileceği düşünüldüğünde virüsün gıda yoluyla bulaşma riskinin olmadığını söylemek mümkün."

Dünya Sağlık Örgütü, 
''sivrisineklerin ve kenelerin tüm virüs tiplerini taşıyamadığının altını çiziyor.
Bugüne kadar sivrisinekler ve keneler tarafından insanlara koronavirüs bulaştırıldığına dair hiçbir bilgi olmadığına dikkat çeken CDC, koronavirüsün sivrisinek veya kene yoluyla bulaşabilmesi için öncelikle virüsün sivrisinek ve kenelerin içerisinde çoğalabilmenin yolunu bulmuş olması gerektiğini vurguluyor. 
Elbette bu konuyla ilgili laboratuvar testleri halen devam ediyor. Fakat sivrisineklerin bir hastalığın taşıyıcı olmasıyla ilgili değişkenlerin çokluğu nedeniyle bu konuda bir laboratuvar sonucu elde etmenin uzun zaman alacağı da belirtiliyor. Fakat Dünya Sağlık Örgütü'nün kesin olarak söylediği şey, sivrisinek ve kenelerin koronavirüs çeşitlerinin hiçbirini bugüne kadar herhangi bir insana bulaştırdığına dair bir vaka örneği bulunmuyor.''



Tüm bu bilgiler ışığında, marketten aldığınız herhangi bir gıda ürününün üzerinden size virüs geçebilme ihtimali neredeyse yok denecek kadar, halihazırda sebzeler ve meyveler artık paketlenmiş satılıyor, az ve genel hijyen kurallarına dikkat edip alışverişten geldikten sonra ellerimizi yıkamamız korunma tedbiri için yeterlidir. Covid19 hava yoluyla ve yakın temasla bulaşan bir hastalık olduğu için sivrisineklerden kan yoluyla bulaşabilme gibi bir durum da söz konusu değil.


Referanslar:




Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.