İnfluenza ve Korona Virüsünden Korunmak için Alınabilecek Kişisel Önlemler

Havaların soğuması ve kışın gelmesiyle her sene Türkiye'de Kasım ayından başlayıp, Nisan'a kadar süren, viral hastalıkların çoğaldığı bir dönemi rutin olarak yaşarız. Aslına bakarsanız viral solunum yolu enfeksiyonları, tüm Dünya'nın ortak mevzusudur ve başta kuzey yarım küre ülkelerinde olmak üzere, her devlet viral enfeksiyonlara ciddi miktarda ilaç kaynağı yaratır, ayrıca Influenza ile beraber rota ve rhinovirüsler en büyük iş kaybı yaratan hastalıkların da başında geliyor. Sağlıklı bir insan bile her sene en az 1 kere viral enfeksiyonlar geçirip 1-2 haftada ancak iyileşebiliyor. Kronik hastalığı olan, 0-12 yaş arası çocuklar, 65 yaş ve üzeri, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanan kişiler ise enfeksiyona en açık olan kişiler. Bu kişilerde ayrıca influenza ölüme de zaman zaman sebep olabiliyor, ya da direkt kendisi ölüme sebep olmasa da alt solunum yolu enfeksiyonuyla beraber pnömoni tablosu görebiliyoruz. Sadece ülkemizde yılda 3000 kişi pnömoni hastalığı yüzünden hayatını kaybediyor. Korona virüsü henüz ülkemizde görülmese bile dikkat etmekte fayda var.




Peki viral enfeksiyonlardan korunmak için neler yapmalı? nelere dikkat etmeli? Üstelik Dünya Korona virüsü yüzünden alarma geçmişken?

1)Tedavi bulunana ya da salgın zayıflayana kadar çinko tablet alabilirsiniz. Bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

2)Dışarıdan geldiğinizde önce ellerinizi, sonra yüzünüzü güzelce yıkayın. Ellerinizi yıkamadan yüzünüze, burnunuza ve gözünüze temas etmeyin. Kişisel temizliğe dikkat edin.

3)Bol bol su için.

4)Toplu taşıma kullanmayın. Kalabalık mekanlarda vakit geçirmeyin. Açık alanlarda gezin. mümkün olduğunca evde kalmaya çalışın.

6)Dışarıdan yemek siparişine bir müddet ara verin. Kendi yemeğinizi kendiniz yapın.

7)Açık et ve hayvansal gıdalar tüketmeyin. Şoklanmış, ısıl işlem görmüş ürünleri tercih edin.

8)Çok ciddi bir rahatsızlığınız olmadıkça hastanelere gitmeyin. Enfeksiyon ve virüs yuvası hepsi. Halihazırda influenza ve uyuz salgınımız varken hem de. 

9)Kalabalık ve kapalı ortamlarda tek kullanımlık medikal maskeler kullanın. 

Sağlıcakla kalın.

Kaynaklar:
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/summary.html
https://www.saglik.gov.tr/TR,61995/grip-influenza-vakalarina-iliskin-aciklama-06012020.html

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.